INTREBARI PE CARE NI LE PUNEM ATUNCI CAND ACHIZITONAM UN DISPOZITIV

Aceste explicatii nu au pretentia de a fi un tratat stiintific, ci un simplu si util suport pentru intelegerea functionarii dispozitivelor de alungare a daunatorilor. Vom folosi unele comparatii pentru a intelege mai bine functionarea. Dispozitivele de alungare a animalelor spre deosebire de capcanele de capturare, de otravuri si alte mijloace, sunt dispozitive ecologice care nu ucid sau captureaza animalele, ci pur si simplu le indeparteaza din locurile nedorite. Spre deosebire de alte sisteme, sistemele electronice bazate pe sunete, ultrasunete, unde sau vibratii solicita timp pentru a indeparta animalele. Prelungirea perturbarilor fizice in acel mediu determina animalul sa ia decizia de a parasi teritoriul ocupat.
 
CE ESTE SUNETUL

Ceea ce noi numim sunet este de fapt o vibratie care poate fi auzita de urechea umana in cazul unei persoane tinere si sanatoase, frecvente cuprinse intre 20 si 20000 Hertz (Hz – C/S). La o persoana sanatoasa, dar de varsta matura care sufera de surditate acesti parametri nu au sens. Multe animale au auzul foarte sensibil si cu o gama de frecvente auzibile mult mai mare. Pentru fiecare animal exista o frecventa de tulburare la care intoleranta devine ridicata de exemplu ceasul electronic functioneaza la 800/1000 Hz care e maximumul de tulburare pentru fiinta omeneasca.

CUM FUNCTIONEAZA ULTRASUNETELE

Ultrasunetele sunt vibratii elastice care au frecventa mai mare decat frecventa maxima a oscilatiilor care produc senzatia auditiva. Domeniul de frecventai care il au ultrasunetele este intre 20 kHz si 10 000 000 kHz. Pentru sobolani in general frecventa de maxima tulburare este atestata la aproximativ 23.500 Hz frecventa care pentru noi este considerata ultrasunet. Trebuie, pentru a avea maxima tulburare ca acest sunet (ultrasunet) sa fie cat mai variabil posibil cu intoarcere repetata pe frecventa de maxima tulburare.

Aceste frecvente sunt rodul a ani de cercetare amanuntita (in cazul sobolanilor) in laboratoare de cercetare in anii 50 si 60 ai secolului trecut in prealabil efectuate in Statele Unite ale Americii. In cazul soarecilor, a sobolanilor si a parsilor cu exceptia liliecilor, daca pentru indepartarea acestora se utilizeaza ultrasunete se observa de obicei un varf initial in care animalele parasesc zona. Apoi daca in acel loc nu se gasea hrana acestea nu se mai intorc. Daca in schimb era hrana buna, din belsug sau daca in zona nu gasesc ceva mai bun se observa o reintoarcere a unei parti a coloniei preexistente sau a elementelor mai tinere. Am observat in ani de incercari si experimente ca in zonele pline de hrana si infestate de sobolani sau soareci indepartarea totala este practic imposibila daca in acelasi timp nu este facuta o dezinfestare adecvata a localurilor sau a ariilor de interes.

Pentru lilieci situatia este total diferita deoarece fiind orbi acestia utilizeaza un sistem de orientare (al carui sonar a fost copiat) cu ultrasunete. Imitand ultrasunetele in ambient sunt dezorientati si parasesc localurile pentru totdeauna. Daca in suprafetele de interes nu se afla hrana indepartarea e totala si definitiva.

Nu intotdeauna si nu in toate situatiile ultrasunetele sunt suficiente; cateodata pe langa ultrasunete, momeli sau capcane de capturare trebuie starpite cuiburile soarecilor din pereti sau ziduri cu sisteme SEISMICE CU VIBRATIE. Este cazul peretilor din materiale izolante sau fonoabsorbante, a spatiilor de dilatare a constructiilor prefabricate sau in spatiile din interiorul tavanelor false care nu sunt demontabile. Acelasi lucru are loc in cazul constructiilor din piatra unde in interiorul zidurilor sunt spatii goale. Ultrasunetele nu sunt in stare sa ajunga in spatiile si in colturile cele mai ascunse, in interiorul ambalajelor sai a produselor confectionate (exemplu cereale, ingrasaminte, faina etc)

CUM SE COMPORTA PISICILE SI CAINII IN CAZUL ULTRASUNETELOR

Pisicile au auzul foarte dezvoltat, la un subiect tanar si sanatos frecventa care poate fi auzita ajunge la pana 100000 Hz ; pentru caini frecventa maxima care poate fi auzita este mai joasa. Si fata de aceste animale exista nenumarate teorii. Societatea noastra in acest moment (2006) nu are cunostinte directe de proiectare si instalare de aparaturi dedicate; experienta noastra este limitata in mod indirect la ceea ce ne provine de la aparaturile comercializate de noi si utilizate de clientii nostri. Pisicile sunt atinse cu frecvente in jur de 23000 Hz ca si sobolanii. Pisica nu fuge imediat si daca sunetul este fix ca frecventa si continuu ca intensitate se obisnuieste.

Cainele este mai putin influentabil de frecventele de sub 30000 Hz. Ambele tipuri de animale au un comportament de tipul ACTIUNE / REACTIE. Aparaturile de alungat pisici functioneaza emitand ultrasunetul cand pisica se apropie de zona de actiune a aparatului electronic. De obicei pisica “isi marcheaza” teritoriul cu propria urina si cu propriile excremente. Aparaturile cu ultrasunete trebuie sa intervina in momentul in care pisica patrunde in zona si trebuie sa functioneze in mod discontinuu si oricum impulsat. Un sunet de tip constant, chiar daca este de frecventa variabila obtine rezultate slabe.

Aparaturile de alungat caini sau antilatrat functioneaza pe acelasi principiu emitand ultrasunetul doar la comanda manuala sau cu un sistem automat care emite ultrasunetul ca raspuns la latrat sau la un comportament anormal al cainelui. Acest procedeu este utilizat si in dresarea cu fluiere cu ultrasunete. In cazul in care in zona sunt pisici care apartin COLONIILOR FELINE care traiesc in captivitate de exeplu in interiorul marilor depozite ale hipermarketurilor sau a magaziilor alimentare pe rafturile inalte trebuie puse instalatii dedicate studiate ad hoc.

CUM SE COMPORTA FIINTELE ZBURATOARE IN CAZUL ULTRASUNETELOR

Insectele zburatoare in general sunt influentate de ultrasunete si precum animalele sunt deranjate in mod special doar de anumite frecvente. Tantarii de exemplu sunt tulburati dar exista sute de varietati cu frecventa de tulburare maxima foarte variata, este greu sa se realizeze aparaturi potrivite pentru toate. In ceea ce priveste pasarile exista atat sisteme sonice cat si ultrasonice.

SISTEMELE SONICE PENTRU PASARI

Sistemele sonice se bazeaza pe reproducerea zgomotului pasarilor rapitoare. Aceste sisteme chiar daca sunt eficiente au defectul ca sunt zgomotoase si pot fi instalate doar in zone extraurbane sau unde zgomotul produs este tolerat. Sistemele sonice sunt utilizate in special in instalatiile industriale, aeropoarte, plantatii etc. Pentru porumbei sau pentru alte pasari sunt utilizate aparaturi care genereaza un efect de tipul Dolby Sound Round cu trecerea ultrasunetului astfel incat i se da pasarii senzatia unei treceri a altor pasari in zbor. In exterior oricum sistemele cu ultrasunete utilizate TWEETER PIEZOELECTRICE instalate in mod singular nu dau mari rezultate pentru ca sunt foarte directionale. Pentru a avea rezultate bune sunt necesare Tweetere orientate in toate directiile si cu putere foarte ridicata.
 
APARATE DE ALUNGAT ANIMALE CU VIBRATII DE TIP SEISMIC

Sunt utilizate pentru a indeparta animale de deverse tipuri de la reptile pana la sobolani si alte animale mai mari. Se bazeaza pe descoperirea ca multe animale fug in prezenta vibratiilor mai mari sau mai mici. Sunt asa-zisele sisteme seismice; cele mai evoluate simuleaza vibratiile unui cutremur cu milioane de combinatii total intamplatoare pentru a nu da obisnuinta. Servesc in cazul cartitelor, sobolanilor si soarecilor pentru a starpi cuiburile animalelor la care nu se poate ajunge cu ultrasunete cum a fost mai sus explicat.

Pentru a avea efect trece o perioada foarte lunga (chiar si trei luni) dar efectul este de durata si definitiv. Nu genereaza frecvente sau vibratii continue deci se poate intampla ca pentru o anumita perioada numarul soarecilor care circula in zona sa creasca pentru ca ies din cuiburi pentru a cauta noi locuri unde sa traiasca. Sunt utilizate in mod normal pe suprafetele mari si in instalatiile industriale, pentru canalizari din metal si pentru acoperisuri. Pentru a functiona eficient au nevoie de mijloace de transmitere rigide: ciment armat, fier, asfalt etc. Sunt competitive din punct de vedere economic doar pentru instalatiile mari.

APARATELE DE ALUNGAT ANIMALE MECANICE, ELECTRICE SI CHIMICE

Sunt sistemele care utilizeaza tensiunea electrica, barierele cu puncte, mirosurile chimice, benzile etc. Nu sunt produse construite actual sau comercializate de societatea noastra. Sunt adecvate pentru locurile in care nu ajunge linia electrica de tip plantatii sau in care ajunge tip momunente etc. ca toate celelalte sisteme au calitati si defecte si adesea sunt integrate cu altre sisteme.

CONCLUZII

O instalatie bine proiectata si bine instalata nu va dezamagi beneficiarul si chiar daca costul este mai mare decat expectativele va fi desigur rasplatit de-a lungul anilor de utilizare si cu un cost de gestiune cu siguranta derizoriu.